W związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną w kraju, do odbycia obowiązkowej „Praktyki studenckiej” (wymóg programu studiów) należy podejść w sposób kreatywny. W obecnej rzeczywistości (pandemia wirusa) studenci samodzielnie bez konieczności konsultacji z pełnomocnikiem dziekana ds. PRAKTYK STUDENCKICH, podejmują decyzje o miejscu odbycia praktyki.
W związku z tym należy dążyć:
a) w pierwszej kolejności do odbycia jej w zakładach, warsztatach, firmach rodzinnych itp., zgodnie z założeniami zawartymi w regulaminie „Praktyk studenckich”, który znajduje się na stronie naszego Wydziału (WIPiE).
Natomiast, jeśli w uzasadnionych przypadkach nie będzie takiej możliwości, to:
b) można odbyć ją w porozumieniu z promotorem pracy dyplomowej w laboratoriach wydziałowych, pod kierunkiem promotora, realizując program badań dot. pracy dyplomowej,
c) w ostateczności, gdy wystąpią nadzwyczajne i uzasadnione trudności z jej odbyciem, to należy indywidualnie opracować projekt organizacyjny potencjalnej firmy, którą sami chcielibyście założyć. W projekcie tym należy opracować i przeanalizować w szerokim zakresie jej strukturę organizacyjną (pion administracji, działy kierowniczo-zarządcze, produkcyjne, uwarunkowania otoczenia, w którym ona będzie funkcjonować, profil działalności, słabe i mocne strony, itd.
Opracowany projekt będzie podstawą dopuszczenia do egzaminu ustnego zaliczającego „Praktykę studencką”.
W pozostałych wariantach (a, b) z odbycia praktyki należy sporządzić dokumentację, zgodnie z wymaganiami zawartymi w „REGULAMINIE PRAKTYK” i dostarczyć ją pełnomocnikowi dziekana ds. praktyk (dr hab. inż. Krzysztof Mudryk) w ostatnim tygodniu września 2021r
dr hab. inż. Krzysztof Mudryk prof. UR
Studenci studiów inżynierskich (I stopień) i magisterskich (II stopień) odbywają praktyki przewidziane harmonogramem studiów.
Studenci studiów inżynierskich odbywają praktykę zawodową w okresie letnim po VI semestrze studiów, a w trakcie trwania semestru uczestniczą w zajęciach praktycznych w ramach przedmiotów kierunkowych. Praktyka wakacyjna w wymiarze nie mniejszym niż 4 tygodnie jest realizowana w gospodarstwach i przedsiębiorstwach rolnych oraz rolno-spożywczych, a także jednostkach usługowych i instytucjach agrobiznesu.
W trakcie praktyk zawodowych realizowanych w przedsiębiorstwach produkcyjnych studenci zapoznają się z zasadami obsługi oraz obsługują maszyny, urządzenia i linie technologiczne. Dokonują oceny technicznej oraz wykonują przeglądy i naprawy środków technicznych. Zapoznają się z procesami produkcyjnymi, ich planowaniem i kontrolą realizacji oraz zapoznają się z systemami wspomagającymi zarządzanie produkcją i środkami trwałymi. Natomiast w przedsiębiorstwach i jednostkach usługowych oraz instytucjach agrobiznesu studenci zapoznają się z zakresem działalności przedsiębiorstwa lub instytucji oraz biorą czynny udział w planowaniu i realizacji przedsięwzięć usługowych.
Studenci mogą również odbywać praktyki w przedsiębiorstwach zagranicznych oraz przodujących przedsiębiorstwach krajowych.
Studenci studiów magisterskich odbywają praktykę dyplomową w wymiarze do 4 tygodni, po I semestrze studiów. Celem tej praktyki jest przeprowadzenie badań naukowych, których wyniki zostaną wykorzystane do napisania pracy magisterskiej.
REGULAMIN
Wydziałowy Pełnomocnik ds. Praktyk
dr hab. inż. Krzysztof Mudryk, prof. UR email: Krzysztof.Mudryk@urk.edu.pl
telefon: (12)662-46-45, adres: ul. Balicka 120/13
Praktyki studenckie na stronie Uniwersytetu Rolniczego: https://praktyki.urk.edu.pl/