Skład osobowy
Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Instytut a obecnie Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych powstał w 2009 roku z połączenia Katedry Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Podstaw Rolnictwa oraz Katedry Techniki Rolno-Spożywczej. Dyrektorem instytutu jest prof. dr hab. inż. Tadeusz Juliszewski
Główne kierunki badań:
- Użytkowanie maszyn rolniczych w technologiach rolnictwa konwencjonalnego i precyzyjnego.
- Ergonomia w odniesieniu do techniki rolniczej.
- Wybrane agrofizyczne właściwości soczewicy, jęczmienia i ziemniaków.
- Pozyskiwanie i przetwarzanie biomasy jako surowca energetycznego.
- Zastosowanie systemu GPS w rolnictwie.
- Analiza bulwy ziemniaka, właściwości fizyczne i pozyskiwanie w kontekście surowca dla przemysłu spożywczego, paszowego i skrobiowego.
- Konstrukcja i modernizacja maszyn do uprawy, pielęgnacji, sadzenia i zbioru, ocena technologii i maszyn do zbioru bulw, wpływ różnych czynników na fizyczne, anatomiczne i morfologiczne właściwości i cechy bulw, proekologiczna uprawa ziemniaków, wpływ różnych czynników na trwałość przechowalniczą bulw ziemniaka.
- Ocena nakładów energetycznych na rozdrabnianie surowców i procesy produkcyjne m. in.: nakłady energetyczne ponoszone na produkcję i rozlewanie piwa, przetwórstwo mleka, owocowo-warzywne i mięsa, nakłady energetyczne ponoszone na rozdrabnianie surowców ziarnistych.
- Analiza poziomu hałasu na liniach produkcyjnych przemysłu spożywczego i konfekcjonowania napojów.
Dyscypliny dydaktyczne:
- Ekspolatacja maszyn rolniczych
- Ergonomia
- Wybrane działy mechaniki gleb
- Propedeutyka rolnictwa
- Mechaniczna uprawa roli i roślin
- Uprawa roślin w terenach górskich
- Podstawy produkcji roślinnej
- Biologiczne podstawy rolnictwa
- Gospodarka wodna z elementami hydrologii
- Inżynieria przetwórstwa rolno - spożywczego
- Komputerowe wspomaganie procesów w produkcji rolno spożywczej
- Maszynoznawstwo przemysłu rolno - spożywczego
- Maszyny pakujące i rozlewnicze
- Maszyny rolnicze
- Podstawy projektowania zakładów PRS
- Proekologiczne systemy produkcji rolniczej
- Przechowywanie płodów rolnych
- Recykling i utylizacja odpadów poprocesowych w PRS
- Systemy produkcji i przetwarzania biomasy
- Technika przechowywania płodów rolnych
- Teoria pracy zespołów roboczych maszyn rolniczych
- Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego
- Wybrane technologie w przemyśle rolno - spożywczym
- Seminarium dyplomowe