KEMEiPP - Kierunki badań

Instytut a obecnie Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych powstał w 2009 roku z połączenia Katedry Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Podstaw Rolnictwa oraz Katedry Techniki Rolno-Spożywczej. Dyrektorem instytutu jest prof. dr hab. inż. Tadeusz Juliszewski

Główne kierunki badań:

  • Użytkowanie maszyn rolniczych w technologiach rolnictwa konwencjonalnego i precyzyjnego.
  • Ergonomia w odniesieniu do techniki rolniczej.
  • Wybrane agrofizyczne właściwości soczewicy, jęczmienia i ziemniaków.
  • Pozyskiwanie i przetwarzanie biomasy jako surowca energetycznego.
  • Zastosowanie systemu GPS w rolnictwie.
  • Analiza bulwy ziemniaka, właściwości fizyczne i pozyskiwanie w kontekście surowca dla przemysłu spożywczego, paszowego i skrobiowego.
  • Konstrukcja i modernizacja maszyn do uprawy, pielęgnacji, sadzenia i zbioru, ocena technologii i maszyn do zbioru bulw, wpływ różnych czynników na fizyczne, anatomiczne i morfologiczne właściwości i cechy bulw, proekologiczna uprawa ziemniaków, wpływ różnych czynników na trwałość przechowalniczą bulw ziemniaka.
  • Ocena nakładów energetycznych na rozdrabnianie surowców i procesy produkcyjne m. in.: nakłady energetyczne ponoszone na produkcję i rozlewanie piwa, przetwórstwo mleka, owocowo-warzywne i mięsa, nakłady energetyczne ponoszone na rozdrabnianie surowców ziarnistych.
  • Analiza poziomu hałasu na liniach produkcyjnych przemysłu spożywczego i konfekcjonowania napojów.
Kierunki badań

Dyscypliny dydaktyczne:

  • Ekspolatacja maszyn rolniczych
  • Ergonomia
  • Wybrane działy mechaniki gleb
  • Propedeutyka rolnictwa
  • Mechaniczna uprawa roli i roślin
  • Uprawa roślin w terenach górskich
  • Podstawy produkcji roślinnej
  • Biologiczne podstawy rolnictwa
  • Gospodarka wodna z elementami hydrologii
  • Inżynieria przetwórstwa rolno - spożywczego
  • Komputerowe wspomaganie procesów w produkcji rolno spożywczej
  • Maszynoznawstwo przemysłu rolno - spożywczego
  • Maszyny pakujące i rozlewnicze
  • Maszyny rolnicze
  • Podstawy projektowania zakładów PRS
  • Proekologiczne systemy produkcji rolniczej
  • Przechowywanie płodów rolnych
  • Recykling i utylizacja odpadów poprocesowych w PRS
  • Systemy produkcji i przetwarzania biomasy
  • Technika przechowywania płodów rolnych
  • Teoria pracy zespołów roboczych maszyn rolniczych
  • Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego
  • Wybrane technologie w przemyśle rolno - spożywczym
  • Seminarium dyplomowe

 

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
ul. Balicka 116 B
30-149
Kraków
12 662 46 10
12 662 46 12
wipie[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wipie

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK